Livsmedelsverkets nya råd: Ät mindre kött

Ett halvt kilo kött i veckan – mer än så ska du inte äta med tanke på cancerrisken. Detta menar Livsmedelsverket som nu ändrar sina riktlinjer. De flesta svenskar äter dock mer kött än så.


Livsmedelsverkets nya råd: Ät mindre kött

Genom att minska din köttkonsumtion så minskar du risken för tjock- och ändtarmscancer, men du gör även en stor skillnad för miljön och för djurhälsan.

Svenskarna äter för mycket rött kött och charkprodukter trots att forskning tydligt visar att kött ökar risken för cancer. Speciellt för tjock- och ändtarmscancer som idag är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige.

Därför ändrar nu Livsmedelsverket sina riktlinjer till det svenska folket.

– Vårt råd är att inte äta mer än 500 gram rött kött och chark i veckan, säger Rickard Bjerselius, toxikolog i ett pressmeddelande på Livsmedelsverket.

Med rött kött menas kött från nöt, gris, vilt och lamm.

Istället tipsar Livsmedelsverket om alternativ till rött kött så som protein från fisk, bönor, kikärter och linser.

Alicja Wolk som är professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet säger till SVD att riktlinjerna ligger i linje med den cancerforskning som finns. Hon tycker att det är positivt att Livsmedelsverket går ut med tydliga råd.

”Många vill ha konkreta råd så att de vet vad det betyder. Annars är det lätt att man tolkar olika” säger hon.