Matallergi

Vid en matallergi överreagerar kroppens immunsystem. Symptomen kan i vissa fall vara livshotande. Om du tror att du har en matallergi kan du kontakta en dietist för utredning. Då kan du först och främst se om du har en matallergi och sedan få tips och råd om hur du kan leva med den.


Matallergi kan vara livshotande

Matallergi

Om du har en matallergi har ofta någon i din familj samma matallergi. Ofta är det protein i maten som skapar en allergisk reaktion.

Symptom

Dessa symptom kan vara lindriga men kan också ha en livshotande effekt. Exempelvis kan vissa födoämnen göra så att halsen svullnar upp vilket kan leda till andningssvårigheter.

Vissa födoämnen kan också leda till allergisk chock vilket även det är livshotande då det påverkar andningsorganen och hjärtfunktionen. Symptomen kan komma trots att du bara äter eller dricker en väldigt liten mängd.

Vanliga matallergier

De vanligaste födoämnesallergierna är komjölk, jordnötter, andra nötter, ägg, vete, soja, fisk och skaldjur.

Immunsystemet överreagerar

Antikroppar i blodet finns för bekämpa virus, bakterier och liknande. Om du har en matallergi reagerar antikroppen mot detta ämne som om det skulle vara farligt.

Om du har en allergen (något du är allergisk mot) kommer kroppen att producera speciella antikroppar för att angripa denna allergen. Dessa antikroppar sätter sig sedan i mastceller och väntar in för att attackera allergen. Det finns flest mastceller i näsa, öga, lungor, mage och tarmar.

När du vid nästa tillfälle kommer i kontakt med denna allergen kommer antikropparna att attackera. Under attacken så frigörs det substansen från dessa mastceller och det är den substansen som skapar en allergisk reaktion.

Utredning om matallergi

Om du misstänker att du inte tål ett visst födoämne, exempelvis laktos, så gör dietisten en utredning på dig.

Om du är relativt säker på att du är allergisk mot exempelvis laktos är en utredning väldigt enkelt. Men ofta vet patienten inte vad de är allergiska mot utan bara att de alltid har väldigt ont i magen, då blir utredningen svårare och tar längre tid.

Utredningen sker i tre steg:
  1. Det görs en undersökning på vad du äter och vad du själv tror att du är känslig mot. Exempelvis tror du att du är känslig mot laktos.
  2.  Under en fyra-veckors-period äter du inte någon som helst laktos.
  3. Om symptomen har försvunnit under steg två så återintroducerar du laktos i kosten i steg tre. Om symptomen återkommer kan man konstatera att det var laktos som du var intolerant mot och du måste i de flesta fall utesluta laktos i din kost.

Dietisten hjälper dig då med vad du kan äta för att ersätta det födoämne du inte tål och ger tips och råd på nya recept.