Studie: Du kan salta – med gott samvete

Livsmedelsverket anser att medelsvensken bör skära ner på sitt saltintag med hälften. Detta får dock inte stöd i en stor studie. Risken för hjärt- och kärlsjukdom är nämligen lika stor om du äter mycket salt som när du äter för lite salt.


Studie: Du kan salta – med gott samveteDen största forskning på området visar att de personer som hade ett mycket högt intag av salt oftare drabbas av hjärt- och kärlsjukdom än andra. Men det gjorde också personer som åt förhållandevis lite salt.

De som hade lägst risk för hjärt- kärlsjukdom hade ett saltintag på mellan 7-13,8 gram per dag vilket är vad medelsvensken äter idag.

I Livsmedelsverkets rekommendationer står det dock att vi bör halvera vår konsumtion salt. Något som Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien, är väldigt skeptisk till.

Hon säger till Dagens Medicin att om man skulle minska saltintaget drastiskt, så som Livsmedelsverket anser, så genomför man ett experiment utan vetenskapligt stöd.

På Nejm.org publiceras de två stora studierna, läs de här och här.