Vad du bör veta om olika livsmedel

Om olika livsmedel, vad de är bra för och hur du kan äta dessa för att utnyttja de på bästa sätt.


Bra att veta om mat kött

Fettsammansättningen påverkas av vad djuret har ätit. Om du äter kött ska du därför äta ekologisk kött då djuret har gått på naturbete.

Bra att veta om mat – kött

Kött har ett högt biologiskt värde, alltså att det innehåller alla aminosyror som vi behöver för att bygga upp våra proteiner.

Kött innehåller järn, zink, selen och många B-vitaminer. Kroppen kan också ta upp järn lättare om vi äter kött. Fettsammansättningen varierar hos idisslare beroende på vad djuret har ätit. Bäst fettsammansättning har de djur som går på naturbete, alltså svenskt kött. Fetthalten i köttet varierar beroende på styckningsdetalj och djurslag. Fett i kyckling har längre halt mättat fett än fett i nötkött.

Stekytemutagener vid tillagning

När du tillagar kött så bör du hälla bort stekskyn för att undvika stekytemutagener. Stekytemutagener kopplas ofta samman med cancer och uppstår i höga temperaturer tillsammans med fruktos, glukos eller aminosyran aspargin.

Det är dock bra att veta att många av de kryddor och smaktillsatser som finns i marinader hämmar uppkomsten av stekytemutagener. Vissa studier har visat att vitlök, soja, ingefära och olivolja ger skydd mot stekytemutagener.

Rött kött

Det finns forskning som tyder på att risken ökar för tjocktarmscancer om du äter mycket rött kött. Samma forskning visar också att risken minskar om du äter mycket grönsaker till.

Bra att veta om mat

Fisk och skaldjur

Det är bra att äta mycket fisk och skaldjur. Det innehåller bra fetter och har ett högt biologiskt värde (det innehåller alla aminosyror som vi behöver för att bygga upp våra proteiner).

Dock ska du tänka på att att begränsa ditt intag av fisk från vissa vatten. Ät ekologisk fisk.

Frukt och grönt

Ät minst 500 gram av frukt och grönt varje dag. I dessa finns det mycket kostfiber, vitaminer, mineraler, bioaktiva ämnen, folsyra, lite fett och mycket vatten.

I baljväxter (ärtor, bönor, linser) finns det även protein. Sojabönor är extra bra då det har ett högt biologiskt värde.

Bra att veta om mat mjölk och mejeriMjölk och mejeri

Mjölk- och mejeriprodukter är bra näringskällor för protein, vitaminer, mineraler och kalcium. Det finns dock mättade fetter i mejeriprodukter men det finns ingen vetenskaplig konsensus av riskerna med detta.

Mörk choklad

Innehåller mycket mättat fett och mycket antioxidanter.

Potatis

Potatis är ett bra livsmedel både kokt och bakad. Det innehåller mycket stärkelse, vitaminer och mineraler men lite fett. Du ska dock se upp med gröna potatisar då de innehåller solanin som kan skapa illamående. Det hjälper inte med att bara ta bort det gröna. Du ska också se upp med feta friterade potatisar.

Cerealier

Cerealier är frön från gräsväxter exempelvis ris, vete, råg och korn. Cerealier är protein- och stärkelserika. Skaldelarna innehåller även mycket fiber, vitaminer, mineraler och fytinsyra. Fytinsyra bryter ner mineraler och gör att de blir mer tillgängliga.

Vissa är dock överkänsliga mot gluten (vete, råg, korn).