Forskare vill ta fram nyttig choklad

Forskare har hittat ett sätt att bevara fler antioxidanter i choklad. Vilket skulle göra choklad rent av hälsosamt med fler positiva hälsoeffekter.


Forskare vill ta fram ny superchokladAntioxidanter som finns i stora mängder i kakaobönan har många hälsosamma egenskaper för oss. Bland annat tyder studier på att vissa varianter förebygger hjärt- och kärlsjukdomar och det även kan ha en positiv effekt vid behandling av cancer.

Men när kakaobönan processas idag så försvinner många av dessa antioxidanter i framställningen. Vilket gör att choklad, som även innehåller socker, inte har en så stor hälsovinst för dig som den har potential till.

Men nu har forskare, från University of Ghana, kommit på ett sätt att bevara fler antioxidanter i chokladen. Nämligen genom att ha hittat en ny metod för att processa kakaobönan.

Metoden går ut på små förändringar i processen men som har visat sig ha stor skillnad i hur mycket antioxidanter som blir kvar. Dessutom är smaken bättre – enligt forskarna själva.

Forskningen, som SVT tagit del av, presenterades på tisdagen på 249th National Meeting & Exposition of the American Chemical Society i Denver, USA.