Gå ner i vikt

För att lyckas med att gå ner i vikt ska du strunta helt i alla dieter som lovar snabba resultat. Ät istället hälsosamt, gå inte hungrig och träna något roligt. Så enkelt är det faktiskt.


Gå ner i vikt och lyckas

Byt ut godis mot något annat du gillar som har ett mindre kaloriinnehåll. Exempelvis jordgubbar. Jordgubbar innehåller dessutom C-vitamin och folsyra.

1. Förändra ditt beteende långsiktigt

För att gå ner i vikt ska du inte stressa fram din viktnedgång. Låt den ta tid och ha långsiktiga mål från början och skapa dig en ny livsstil.

En livsstil som är hälsosam men som du samtidigt mår bra av och som du kan tänka dig leva med i flera år, ja, i hela ditt liv.

2. Strunta i bantningskurer – svält inte

Strunta i snabba dieter. Eller konstiga dieter som lovar resultat på kort tid. Att förändra sin kost är en livsstil och inte en tillfällig quick fix.

De flesta bantningskurer gör bara att din kropp tappar massvis av vatten och muskler. När du sedan börjar äta igen kommer vattnet tillbaka, ofta med ett par kilo fett extra som kroppen samlar på sig ifall den ska bli utsatt för svält igen.

Vid många bantningskurer, så kallad jojobantning, går man därför upp i vikt. Därför är de flesta jojobantare överviktiga. Flera misslyckade bantningsförsök kan också leda till ätstörningar.

3. Ät regelbundet

För att din kropp ska veta att den inte kommer att hamna i svält så är det viktigt att du äter regelbundet. Ämnesomsättningen ökar också om du ofta får mat för då känner kroppen att den ”har råd” att släppa energi.

Med ett jämnt matintag håller sig också blodsockret på en jämn nivå. Vilket är bra. Ett jämnt blodsocker gör dig mätt längre och håller dig på ett bättre humör.

Förslag på fördelaktiga mellanmål är kesella med bär, keso med lite nötter, ett par ägg eller en frukt.

4. Ät enligt tallriksmodellen

Dela upp tallriken i tre delar. En för protein, en del för kolhydrater och en del för grönsaker.

Är du mycket överviktig kan du dra ner lite på kolhydratsdelen (absolut inte allt!) och ersätta detta med grönsaker.

Tillför även lite mer protein på din tallrik. Protein kan öka mättnadskänslan och undvika muskelnedbrytning.

Välj grönsaker som ger mättnad och inte bara tomat och gurka. Exempelvis grönsaker som broccoli och rotgrönsaker.

5. Välj rätt kolhydrater

Glykemiskt indexVälj kolhydrater som innehåller fullkorn. De har ett lägre GI och ger dig en längre mättnadskänsla.

Om du äter snabba kolhydrater blir du hungrig redan efter två timmar medan långsamma kolhydrater håller dig mätt i det dubbla.

6. Hoppa över det raffinerade sockret

Är du seriös med att gå ner i vikt så ska du undvika all form av raffinerat snabbt socker så som godis, bullar och läsk. Det kan kännas jobbigt de första veckorna men ditt beroende kommer att gå över och det kommer kännas lättare.

Snabbt socker får bara ditt blodsocker att åka berg- och dalbana vilket gör att du blir trött och hungrig snabbt igen.

I början, när det är som svårast att inte äta socker, kan det vara bra att ha en plan för vad du ska äta när suget kommer. Ha exempelvis nötter, riktig mörk choklad eller lite frukt såsom jordgubbar hemma.

Om du läser artikeln ”Därför ska du undvika raffinerat socker” kan det bli lättare att avstå från raffinerat socker.

7. Undvik snabbmat

Laga maten från grunden. Gärna ekologiskt.

Undvik snabbmat, helfabrikat och halvfabrikat. Men gör detta med små justeringar så att du inte känner att ”allt gott är borta”.

Om du äter snabbmat fem gånger i månaden så är det en jättebra förändring om du istället bara äter snabbmat en gång i månaden.

8. Träna

Träning får fart på din förbränning. Lågintensivträning bränner fett. Försök att lägga in det i din vardag, så som att börja promenera till jobbet och ta promenad varje kväll.

Vardagsmotion gör väldigt mycket. Men det är också viktigt att du tränar puls och muskler. Pulsträning ökar förbränningen över hela dagen och muskler behöver massvis av energi.

Så all träning är alltså bra, på sitt eget sätt. Därför kan du välja en träning som du tycker är rolig att utföra. Då kommer du också att träna mer.