Ny studie: Barn i Sverige äter farligt mycket socker

Svenska barn äter mer än dubbelt så mycket socker än vad som rekommenderas. Att tidigt få dessa vanor ökar risken för dålig tandhälsa och övervikt.


Barn i Europa äter för mycket sockerEn studie har följt nästan 10.000 barn i åtta europiska länder för att se hur mycket socker barn äter och när.

Det visade sig att barnen sockerintag var för högt under hela veckan, men extra högt under veckosluten.

En fjärdedel av det totala energiintaget

Svenska barn åt i genomsnitt 308 gram sockerrika livsmedel och 97 gram sockerarter i form av vanligt socker, fruktos och laktos varje dag. Detta motsvarar 26 procent av det totala energiintaget.

Idag är rekommendationen på högst tio procent.

Tyska barn åt mest

Barn i Tyskland var de som åt mest socker; 30 procent av det totala energiintaget. Medan barnen i Estland åt minst; 19 procent.

Övervikt och få näringsämnen

Riskerna med det höga sockerintaget är först och främst grunden till dåliga vanor som kommer att sitta i och som på sikt leder till dålig tandhälsa och övervikt.

Men ett högt sockerintag innebär också lite näringsämnen.

Föräldrarna måste få bättre guidning

Christel Larsson, professor vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger till Vårdförbundet att föräldrar måste få hjälp med att sätta rimliga gränser under helgen och även erbjuda hälsosamma goda alternativ.

Detta stöd till föräldrarna skulle kunna ges via BVC, skolan eller hälsofrämjande samhällsåtgärder.

Studien är publicerad på EJCN (European Journal of Clinical Nutrition).