Dietister hjälper dig med detta

Dietister kan hjälpa dig om du vill gå ner i vikt, upp i vikt, vid en matallergi, diabetes, hjärt- och kärlsjukdom, cancer, ätstörning eller om du exempelvis är elitidrottare eller bodybuilder.


Dietister

Kostråd av dietister

Om du är frisk bör du äta enligt matcirkeln och tallriksmodellen. Om du gör det kan du vara säker på att du får i dig all näring du behöver och i rätt proportioner.

Som vegetarian äter du inte ur alla grupper ut matcirkeln. Där är det viktigt att du kompenserar animaliskt kött med rätt typer av protein. Är du vegan finns det risk för B12-brist och du måste ta tillskott.

Om du är överviktig bör du äta fullkornsprodukter när du väljer kolhydrater och äta lite mindre av dessa. Dessutom ska du äta mer protein och mer grönsaker.

Är du diabetiker måste du äta mat som stabiliserar ditt blodsocker. Läs mer om diabeteskost.

Är du glutenintolerant tål du inte det protein som finns i sädesslag såsom råg, vete och korn. Om du äter gluten så förstörs ditt tarmludd i tarmen. För att inte ha magproblem måste du helt undvika gluten och inte fuska för att ditt tarmludd ska kunna återbildas och du få en problemfri mage.

Lider du av ätstörningar måste du få ett normalt förhållande till mat, kropp, vikt och träning. Oftast behöver du mer behandling är bara en dietist, men en dietist är en bra komplement till en behandling. En dietist kan hjälpa dig med vad du ska äta och hur mycket du ska äta. Saker som kan vara svårt att veta när man försöker bli frisk från en ätstörning.

Var arbetar dietister?

Dietister är legitimerade och arbetar därmed under socialstyrelsens kontroll. De flesta dietister arbetar inom landstinget med att planera mat för människor med olika sjukdomar. En dietist har kunskapen att behandla och förebygga sjukdomar genom nutrition, vilket kan minska eller komplettera medicinsk eller annan behandling.

Dietisters arbetsspektrum är dock väldigt brett. Om du tror att du lider av en matallergi kan du exempelvis söka upp en dietist. Då hjälper dietisten dig att hitta alternativ mat till detta födoämne och ger förslag på bra och god mat. Om du inte vet vilket födoämne du inte tål krävs det en utredning på det.

Så får du tag på en dietist

Det vanligaste sättet att få tag på en dietist är genom en remiss från en läkare. Tyvärr kan kötiderna vara långa till en dietist inom vården. Behöver du akut hjälp kan du vända dig till en dietist som arbetar privat. Då får du dock betala för besöket själv. Ett besök kostar ungefär 500 kronor per timme.

På Dietisternas Riksförbunds (DRF) kan du hitta en dietist, både privata och icke privata.