9 av 10 frukter innehåller kemikalier

Enligt en rapport från Naturskyddsföreningen så innehåller 9 av 10 frukter i en vanlig fruktkorg kemikalier vilket är skadligt för oss människor och för miljön. Värst är vindruvorna.


9 av 10 frukter har kemikalierNär Naturskyddsföreningen testade en vanlig oekologisk fruktkorg innehållande vindruvor, citrusfrukter, äpple, päron och banan så visade det sig att 87 procent innehåller kemikalier. Däremot ekologisk frukt var helt fria från bekämpningsmedel.

Alla kemikalier är inte farliga men en del av dem kan öka risken för infektioner, astma, hjärt- och kärlsjukdomar, fetma, Parkinson, cancer, Alzheimers, svårigheter att få barn, tidig pubertet och inlärningssvårigheter. Även naturen skadas om miljögifterna sprids.

Om du får i dig mycket kemikalier så kan det också ske en så kallad cocktaileffekt när flera bekämpningsmedel blandas. Två preparat tillsammans kan ge 100 gånger starkare effekt än utan varandra.

Därför anser Naturskyddsföreningen att barn och gravida, som är extra känsliga för kemikalier, bör vara försiktiga och helst äta ekologiskt frukt.

Läs hela Naturskyddsföreningens rapport.