Så gör du nyttiga våfflor idag

25 mars – och VÅFFELDAGEN är här. Även om det inte skadar att äta några vanliga våfflor då och då; så kommer här ändå våffelalternativ för dig som tänker lite extra på hälsan eller vikten.


Foto: Will Marlow, creative commons

Foto: Will Marlow, creative commons

Hälsovåfflor

  • 100 g smör/margarin (smält)
  • 4,5 dl mjölk
  • 3,5 dl dinkelmjöl
  • 1 dl havrekli
  • 1,5 dl solroskärnor
  • 1 dl linfrö
  • 2 ägg
  • 2 krm salt
  • 1 tsk bakpulver

Gör så här: Smält smöret. Vispa ihop de torra ingredienserna. Vispa sedan ner mjölk, ägg och det smälta smöret. Grädda.

Servera med: Naturell keso och 4 dl bär så som blåbär eller jordgubbar

Recept: Arla

 

 

Nyttiga våfflor med extra protein

  • 4 dl fiberberikade havregryn (mixa detta till mjöl)
  • 1,5 proteinpulver
  • 1 tsk kanel eller kardemumma beroende på vad du tycker om
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vanligpulver
  • 4 dl osötad mandelmjölk
  • 2 äggvitor
  • 1 nypa salt
  • Olja (för att ha i våffeljärnet)

Gör så här: Mixa havregryn till mjöl. Blanda ihop de torra ingredienserna. Vispa sedan ner äggvita och mjölk. Grädda.

Servera med: Blåbärskvarg sötad med sötningsmedel

Recept: Styrkelabbet

 

 

LCHF-våfflor (våfflor utan vetemjöl)

  • 20 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 10 g mandelmjöl
  • 20 g vetekli
  • 20 g fiberhusk
  • 5 g sötningsmedel
  • 3 ägg

Gör så här: Smält smöret. Vispa ihop de torra ingredienserna. Vispa sedan ner mjölk, grädde, ägg och det smälta smöret. Grädda. OBS! Våfflorna blir tunnare och en aning mjukare.

Servera med: Naturell keso och 4 dl blåbär

Recept: Marie Tegnér, Må bra

 

 

Vanliga våfflor

Att en gång om året lyxa till det med vanliga våfflor skadar varken hälsan eller vikten. Så njut med gott samvete om du vill –>

  • 100 g smör/margarin (smält)
  • 4 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här: Smält smöret. Vispa ihop de torra ingredienserna. Vispa sedan ner mjölk, ägg och det smälta smöret. Grädda.

Servera med: Sylt och grädde (eller glass)

Recept: Arla