Så gör du nyttiga våfflor idag
25 mars – och VÅFFELDAGEN är här. Även om det inte skadar att äta några vanliga våfflor då och då; så kommer här ändå våffelalternativ för dig som tänker lite extra på hälsan eller vikten.
Hälsovåfflor
- 100 g smör/margarin (smält)
- 4,5 dl mjölk
- 3,5 dl dinkelmjöl
- 1 dl havrekli
- 1,5 dl solroskärnor
- 1 dl linfrö
- 2 ägg
- 2 krm salt
- 1 tsk bakpulver
Gör så här: Smält smöret. Vispa ihop de torra ingredienserna. Vispa sedan ner mjölk, ägg och det smälta smöret. Grädda.
Servera med: Naturell keso och 4 dl bär så som blåbär eller jordgubbar
Recept: Arla
Nyttiga våfflor med extra protein
- 4 dl fiberberikade havregryn (mixa detta till mjöl)
- 1,5 proteinpulver
- 1 tsk kanel eller kardemumma beroende på vad du tycker om
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vanligpulver
- 4 dl osötad mandelmjölk
- 2 äggvitor
- 1 nypa salt
- Olja (för att ha i våffeljärnet)
Gör så här: Mixa havregryn till mjöl. Blanda ihop de torra ingredienserna. Vispa sedan ner äggvita och mjölk. Grädda.
Servera med: Blåbärskvarg sötad med sötningsmedel
Recept: Styrkelabbet
LCHF-våfflor (våfflor utan vetemjöl)
- 20 g smör
- 2,5 dl mjölk
- 3 dl vispgrädde
- 10 g mandelmjöl
- 20 g vetekli
- 20 g fiberhusk
- 5 g sötningsmedel
- 3 ägg
Gör så här: Smält smöret. Vispa ihop de torra ingredienserna. Vispa sedan ner mjölk, grädde, ägg och det smälta smöret. Grädda. OBS! Våfflorna blir tunnare och en aning mjukare.
Servera med: Naturell keso och 4 dl blåbär
Recept: Marie Tegnér, Må bra
Vanliga våfflor
Att en gång om året lyxa till det med vanliga våfflor skadar varken hälsan eller vikten. Så njut med gott samvete om du vill –>
- 100 g smör/margarin (smält)
- 4 dl mjölk
- 3,5 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 2 tsk bakpulver
Gör så här: Smält smöret. Vispa ihop de torra ingredienserna. Vispa sedan ner mjölk, ägg och det smälta smöret. Grädda.
Servera med: Sylt och grädde (eller glass)
Recept: Arla