Innovation & Forskning

Vanliga kosttillskott kan innehålla farliga preparat

Eftersom Sverige inte har en granskande myndighet för kosttillskott innehåller många vanliga kosttillskott preparat som är ohälsosamma, skadliga eller beroendeframkallande. Det skriver Gerhard Larsson, tidigare missbruksutredare, på DN Debatt som anser att kontrollen av kosttillskott bör höjas.

Forskare vill ta fram nyttig choklad

Forskare har hittat ett sätt att bevara fler antioxidanter i choklad. Vilket skulle göra choklad rent av hälsosamt med fler positiva hälsoeffekter.

Så gör du nyttiga våfflor idag

25 mars – och VÅFFELDAGEN är här. Även om det inte skadar att äta några vanliga våfflor då och då; så kommer här ändå våffelalternativ för dig som tänker lite extra på hälsan eller vikten.

Allt fler äter hälsosamt – ändå ökar försäljningen av kosttillskott

Nästan sex av tio personer äter tillskott av vitaminer och mineral idag. En ökning på 24 procent sedan 2010. Detta trots att även försäljningen av hälsosamma livsmedel ökat.

Fyra koppar kaffe är ingen hälsorisk

Att dricka fyra koppar kaffe under en dag har inte några negativa hälsoeffekter, enligt Efsa.

Studie: Du kan salta – med gott samvete

Livsmedelsverket anser att medelsvensken bör skära ner på sitt saltintag med hälften. Detta får dock inte stöd i en stor studie. Risken för hjärt- och kärlsjukdom är nämligen lika stor om du äter mycket salt som när du äter för lite salt.

Vi äter ohälsosamt lite frukt och grönt

Vuxna och barn i Sverige får inte i sig tillräckligt med frukt och grönt. Detta visar en studie som Vetenskapsradion tagit del av.

Ny studie: Barn i Sverige äter farligt mycket socker

Svenska barn äter mer än dubbelt så mycket socker än vad som rekommenderas. Att tidigt få dessa vanor ökar risken för dålig tandhälsa och övervikt.

Livsmedelsverkets nya råd: Ät mindre kött

Ett halvt kilo kött i veckan – mer än så ska du inte äta med tanke på cancerrisken. Detta menar Livsmedelsverket som nu ändrar sina riktlinjer. De flesta svenskar äter dock mer kött än så.

Så får du ditt barn att äta nyttigt

Ny forskning visar att du ska undvika att säga "du blir stark av spenat” eller ”frukt är godis” för att ditt barn ska äta nyttigare.

9 av 10 frukter innehåller kemikalier

Enligt en rapport från Naturskyddsföreningen så innehåller 9 av 10 frukter i en vanlig fruktkorg kemikalier vilket är skadligt för oss människor och för miljön. Värst är vindruvorna.

Bären som sägs bromsa åldrandet

Bär kan fördröja åldrandet. Det visar en omfattande brittisk studie.

WHO: Halvera din sockerkonsumtion

I Världshälsoorganisationen nya rekommendationer så halveras sockerintaget för vuxna för att undvika sjukdom, karies och hålla en normalvikt.

En burk läsk om dagen ökar risken för hjärtdöd

Om du dricker en burk läsk om dagen så ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med en tredjedel.

Ekomjölk nyttigare än vanlig mjölk

Ekomjölk innehåller mer omega-3 än vanlig mjölk. Det visar en stor amerikansk studie.

Nötter ökar din livslängd och gör dig smal

En näve nötter om dagen minskar risken att dö i förtid. Dessutom är nötätare smalare än andra.

Vegetarianer lever längre

Vegetarianer lever längre och har dessutom en bättre hälsa än människor som äter kött. Det visar en ny amerikansk studie.